repurposing vs upcycling vs recycling

Το να φτιάχνεις κάτι νέο από κάτι παλιό είναι ένας δημοφιλής τρόπος να είσαι φειδωλός. Υπάρχουν διάφοροι όροι για να περιγράψουν αυτή τη διαδικασία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στη γνώση ποιες είναι οι διαφορές. Πιθανότατα έχετε ακούσει τους όρους ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά δεν είναι όλοι ακριβώς το ίδιο. Παρόλο που είναι παρόμοιες, κάθε δραστηριότητα είναι μοναδική και ορίζεται με κάποιο τρόπο. Για να τελειώσει όλη αυτή η σύγχυση, επιτρέψτε μου να εξηγήσω όλες τις διαφορές μεταξύ της ανακύκλωσης, της αλλαγής χρήσης και της ανακύκλωσης μαζί με τα οφέλη του καθενός.

επαναχρησιμοποίηση έναντι ανακύκλωσης έναντι ανακύκλωσης

Εάν ούτως ή άλλως είστε μάγκας, δεν υπάρχει φθηνότερος τρόπος να βρείτε υλικά χειροτεχνίας από το να χρησιμοποιήσετε αυτό που έχετε. Θα δείτε διαφορετικά όλα τα απόβλητα και τα ξεπερασμένα έπιπλά σας. Μόλις αρχίσετε να βλέπετε τις δυνατότητες με όλα αυτά τα παλιά πράγματα, μπορεί να ανακαλύψετε τον εαυτό σας να ξεκινάει ένα νέο χόμπι, το οποίο είναι η κατάδυση σε σκουπίδια! Άλλωστε, τα απόβλητα ενός ανθρώπου μπορεί να είναι ο θησαυρός ενός άλλου.

Σχετικό: Πώς να διακοσμήσετε χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

Τι είναι η Ανακύκλωση;

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία λήψης απορριμμάτων και επεξεργασίας τους σε ένα νέο προϊόν. Για παράδειγμα, αντί να πετάξετε ένα πλαστικό μπουκάλι με τα υπόλοιπα απορρίμματά σας, πετάξτε το σε έναν κάδο απορριμμάτων. Στη συνέχεια το πλαστικό συλλέγεται και στέλνεται σε ένα εργοστάσιο για να φτιάξει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μια άλλη επιλογή είναι να κρατήσετε αυτά τα σκουπίδια για τον εαυτό σας για να φτιάξετε κάτι. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα λιτή ιδέα για χρήση σε παιδικές χειροτεχνίες. Είναι ένας τρόπος ανακύκλωσης που μοιάζει περισσότερο με την επαναχρησιμοποίηση.

Τι είναι οι ανακυκλωμένες χειροτεχνίες;

ανακυκλωμένες χειροτεχνίες

Πώς να φτιάξετε μπρελόκ από φελλό κρασιού

Οι ανακυκλωμένες χειροτεχνίες είναι κάθε έργο χειροτεχνίας που χρησιμοποιεί καθημερινά απορρίμματα, όπως πλαστικά μπουκάλια, κουτιά, ρολά χαρτιού υγείας και χαρτοκιβώτια αυγών για να αναφέρουμε μερικά. Κρατάς τα απόβλητα έξω από τις χωματερές και τα μετατρέπεις σε κάτι άλλο. Εν ολίγοις, είναι επαναχρησιμοποίηση με απορρίμματα μιας χρήσης.

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης;

 1. Μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.
 2. Προστατεύει τα οικοσυστήματα και την άγρια ​​ζωή.
 3. Εξοικονομημένα χρήματα.
 4. Αποτρέπει τη ρύπανση.
 5. Προστατεύει τους φυσικούς πόρους.

Πράγματα που μπορείτε να ανακυκλώσετε για χειροτεχνίες

 • πλαστικό – μπουκάλια, βάζα, μπουκάλια ψεκασμού
 • δοχεία αλουμινίου
 • χαρτόνι – ρολά χαρτί υγείας, ρολά χαρτί κουζίνας, κουτιά
 • χαρτοκιβώτια αυγών
 • Καπάκια μπουκαλιών
 • φελλοί κρασιού
 • ανεπιθύμητη αλληλογραφία, εφημερίδες, περιοδικά
 • γυάλινα – μπουκάλια κρασιού, βάζα, μπουκάλια σόδας

Τι είναι η επαναχρησιμοποίηση;

επαναχρησιμοποίηση

Επανασχεδιασμένο συρτάρι και βάση φυτών Ikea

Η επαναχρησιμοποίηση είναι παρόμοια με την ανακύκλωση, με τη διαφορά ότι αντί να φτιάξετε κάτι από απορρίμματα, φτιάχνετε κάτι νέο από ένα παλιό αντικείμενο. Για παράδειγμα, ένα μαξιλάρι μπορεί να κατασκευαστεί από ένα παλιό πουλόβερ που δεν μπορεί πλέον να φορεθεί. Ή μια παλιά μπότα βροχής μπορεί να γίνει μια ωραία ζαρντινιέρα.

Ποια είναι τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης;

 1. Αποκτήστε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις αγορές σας.
 2. Εξοικονομήστε χρήματα για να φτιάξετε ένα νέο αντικείμενο αντί να το αγοράσετε.
 3. Μειώνει τα απόβλητα στους ΧΥΤΑ.

Τι μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε;

Μπορείτε πραγματικά να επαναχρησιμοποιήσετε τα πάντα! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα και εξωφρενική σκέψη για να δημιουργήσετε κάτι νέο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ήταν αρκετά δημοφιλή στην επαναχρησιμοποίηση. Εδώ είναι μια λίστα με κοινά στοιχεία.

 • είδη ένδυσης – Τα πουκάμισα, τα πουλόβερ, τα τζιν και οι φανέλες είναι ιδανικά για μαξιλάρια ριχτάρι ή οτιδήποτε θα αγοράζατε κανονικά ύφασμα. Αξεσουάρ όπως κουμπιά, τζιν τσέπες και δαντέλα είναι διασκεδαστικά για να φορέσετε εξώφυλλα βιβλίων, μαξιλάρια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια διασκεδαστική διακόσμηση.
 • Παπούτσια/Μπότες – Τα παλιά παπούτσια ή οι μπότες φτιάχνουν ωραίες ζαρντινιέρες ή σπιτάκια πουλιών.
 • Παλιές πόρτες και παράθυρα – Δημιουργήστε έπιπλα, μαυροπίνακες, πινακίδες και άλλα.
 • Πόμολα – Χρησιμοποιήστε παλιά πόμολα για γάντζους σε οθόνη τοίχου.
 • Βιβλία – Χρησιμοποιήστε εξώφυλλα και σελίδες για να δημιουργήσετε κορνίζες φωτογραφιών ή σελιδοδείκτες.
 • Πιάτα – Τα σπασμένα πιάτα είναι υπέροχα για να χρησιμοποιήσετε τα κεραμικά κομμάτια για να φτιάξετε ένα μωσαϊκό σκαλοπάτι ή ζαρντινιέρα. Φλιτζάνια, κούπες και ποτήρια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε κηροπήγια ή ζαρντινιέρες.
 • Κορνίζες/Καθρέφτες – Φτιάξτε δίσκους, μαυροπίνακες και πίνακες ανακοινώσεων.
 • Σιφονιέρα – Τα συρτάρια μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αποθήκευση κάτω από το κρεβάτι, ως επιτραπέζιο ή ακόμα και ως κρεβάτι για κατοικίδια.

Τι είναι η ανακύκλωση;

ανακύκλωση

Ανεβασμένος μπουφές στο σπίτι μπαρ

Η ανακύκλωση είναι ουσιαστικά η βελτίωση ενός νέου προϊόντος για να του δώσει μεγαλύτερη αξία. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ανανεώνετε τα έπιπλα. Διαφέρει από την επαναχρησιμοποίηση στο ότι η χρήση του αντικειμένου παραμένει ουσιαστικά η ίδια, αλλά βελτιώνεται. Για παράδειγμα, μια συρταριέρα που γίνεται μπαρ εξακολουθεί να λειτουργεί ως μπουφές, αλλά έχει το πρόσθετο χαρακτηριστικό ενός πάγκου μπαρ. Τα συρτάρια του μπουφέ μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ρούχων ή γυαλικών.

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης;

 1. Εξοικονομήσετε χρήματα.
 2. Δημιουργήστε κάτι υψηλότερης αξίας από κάτι που δεν σας αρέσει πια.
 3. Αποκτήστε ικανοποίηση από τη βελτίωση αυτού που ήδη κατέχετε.

Επαναχρησιμοποίηση έναντι ανακύκλωσης έναντι ανακύκλωσης

Με λίγα λόγια, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι παρόμοια στο ότι κάνουν αλλαγές σε ένα υπάρχον προϊόν. Η διαφορά είναι ότι επανατοποθετώντας κάτι παλιό δημιουργείται ένα εντελώς νέο προϊόν με νέα χρήση. Η ανακύκλωση απλώς βελτιώνει ένα προϊόν ενώ διατηρεί τη λειτουργία του.

Η ανακύκλωση, ως επί το πλείστον, διαχωρίζει το πλαστικό, το αλουμίνιο και το χαρτόνι που πρέπει να συλλέξετε και να αποσταλεί για να λιώσει σε ένα ακατέργαστο προϊόν που θα μετατραπεί σε κάτι άλλο. Όσον αφορά τα έργα χειροτεχνίας, οι ανακυκλωμένες χειροτεχνίες παίρνουν εκείνα τα αντικείμενα που έχουν τεθεί για ανακύκλωση για να φτιάξουν κάτι νέο μαζί τους.

Η διαφορά μεταξύ ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης στη χειροτεχνία έγκειται στο υλικό που χρησιμοποιείται. Τα απορρίμματα προορίζονται για ανακυκλωμένες χειροτεχνίες και τα παλιά οικιακά είδη χρησιμοποιούνται σε ανακυκλωμένες χειροτεχνίες.

Paylaşın